Comunicat de presă 12/01/2016

Proiect de lege Noua Republică: Parcarea pe trotuar, interzisă în lipsa unui spațiu suficient pentru pietoni

Alin Ioan Bota, Preşedintele Partidului Noua Republică, 12/01/2016

poza com 12 ianPartidul Noua Republică a depus, prin senatorul Valeriu Todirașcu, un proiect de lege care vizează interzicerea totală a parcării autoturismelor pe trotuar, dacă nu poate fi asigurat un spațiu de minimum doi metri lățime pentru circulația pietonilor în condiții de siguranță.

Inițiativa își propune să corecteze o deficiență a actualei legislații în domeniu (OUG nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare al acestei OUG), care permite oprirea și staționarea mașinilor pe trotuare dacă rămâne un spațiu de un singur metru pentru pietoni.

”Sunt foarte multe accidente care ar putea fi evitate dacă pietonii nu ar mai fi nevoiți să meargă pe stradă printre mașini. E clar că acel spațiu de un metru e insuficient pentru deplasarea a două persoane în același timp”, a declarat Valeriu Todirașcu.

Senatorul Noua Republică atrage atenția că situația este și mai îngrijorătoare în cazul părinților cu bebeluși în cărucioare și a persoanelor imobilizate în scaune cu rotile care nu au altă alternativă decât să își riște viața pe carosabil, din cauză că trotuarele sunt ocupate de mașini.

În plus, rezervarea unui spațiu suficient pe trotuar este necesară și pentru a permite accesul ambulanțelor sau pompierilor în caz de necesitate.

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, autoritățile locale vor fi obligate să marcheze eventualele locuri de parcare pe trotuare și să oblige conducătorii aută să țină cont de dreptul pietonilor de a circula în siguranță și nestingheriți pe drumurile publice.

Inițiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare în luna februarie.

 

Partidul Noua Republică

12 ianuarie 2016

Lasă un răspuns