Provocările anului politic 2016

Autor: Laurențiu Theodoru, Postat in (Poli)Tichia de mărgăritar la 05/01/2016

Primele manifestări publice din noul an ale exponenților clasei politice ne-au reconfirmat clișeele ce-au intoxicat scena mediatică de un sfert de veac: bălăcăreală, autosuficiență, infatuare, hăhăială, paternalism patriotard, insinuări josnice și -cum altfel?- furatul startului electoral.

În aceste condiții suntem datori să punctăm câteva întrebări grele pentru 2016:

punti– Se vor (re)proiecta şi (re)construi ziduri ale cazematelor politice, mai vechi sau mai noi, sau vom clădi punţi de comunicare?

– Ce va prevala: autismul sau negocierea? Talibanismul partizan sau dialogul civilizat? Tupeul sau argumentul? Logica (instrucţiunilor) de partid sau bunul-simţ?

– Clamăm deţinerea adevărului absolut și ne cramponăm de idei vetuste sau construim alianţe pentru atingerea obiectivelor (chiar şi parţial)?

– Conjuzidiregăm eforturi ‪#‎colective‬ pentru proiecte (pe termen mediu şi lung) bazate pe principii sau constituim majorităţi în jurul aceloraşi infailibili guru ai cetăţilor-partid?

– Admitem (orice) compromisuri pentru imperative motive electorale sau păzim stâna de lupii ascunşi în blănuri demagogice?

– Ne-am săturat de impostură şi ne implicăm real în viaţa politică sau comentăm savant, de pe margine, în confortul unei tastaturi virtuale şi a unei identităţi (uneori) false?

De modul cum vom răspunde, NOI TOŢI, la aceste întrebări (şi la multe altele) depind următorii 5-10-15 ani de societate românească.

 

Tagged with 

Lasă un răspuns